Sinds de opkomst van eiwittransitie zit de markt van plant-based bakkerijproducten in de lift. Deze bakkerijproducten bevatten geen melk of eieren en bieden bijgevolg ook een oplossing voor consumenten met een melk- of ei-allergie. Daarnaast is de prijs van eieren sinds 2021 aanzienlijk gestegen (door o.a. stijgende voederprijzen en energiekosten en uitbraken van de vogelgriep). Er is vanuit de sector van industriële bakkerijen en biscuiterie-bedrijven vraag naar meer kennis om eieren geheel of gedeeltelijk te vervangen in cake, soezen, pannenkoeken, Brusselse en zachte wafels en egg washes zonder in te moeten boeten op kwaliteit (zowel techno-functioneel als organoleptisch). In NovoBake zullen HOGENT en Universiteit Gent praktijkgerichte kennis aanbieden over plantaardige eivervanging in 5 types biscuiterie- en bakkerijproducten op maat van maalderijen, ingrediëntenleveranciers, (industriële & ambachtelijke) bakkerijen en biscuiteriebedrijven om te komen tot kwalitatieve bakkerijproducten waarin eieren (gedeeltelijk) vervangen zijn door plantaardige alternatieven.
Driven by the growing protein transition, the market of plant-based bakery products has been on the rise. These bakery products contain no milk or eggs and consequently also offer a solution for consumers with milk or egg allergies. In addition, the price of eggs has risen significantly since 2021 (due to rising feed prices and energy costs and bird influenza outbreaks, among others). The sector of industrial bakeries and biscuit companies is seeking enhanced knowledge and solutions for replacing eggs fully or partially in cakes, puffs, pancakes, Brussels and soft waffles and egg washes without having to compromise on quality (both techno-functional and organoleptic). In NovoBake, HOGENT University of Applied Sciences and Arts and Ghent University will offer practice-oriented knowledge on plant-based egg replacement in 5 types of biscuit and bakery products tailored for milling companies, ingredient suppliers, (industrial & artisanal) bakeries and biscuit companies to achieve high-quality bakery products in which eggs are (partially) replaced by plant-based alternatives.
NOVOBAKE is een onderzoeksproject van het onderzoekscentrum AgroFoodNature.
Melissa Camerlinck
Katrien De Visschere, Freek Van Baelen
01/10/2024 - 30/09/2026
VLAIO (voormalig IWT)
TETRA
Universiteit Gent