Valobat foto

VALOBAT.

V

VALOBAT.

Valorisatie van lokale reststromen bataat

Dat succesvol bataat telen in België mogelijk is, zoveel is duidelijk. Op heden zien we dat afhankelijk van het seizoen en de weersomstandigheden, mooie bruto opbrengsten kunnen gehaald worden van 40 à 50 ton/ha (en zelfs meer). Echter, in de praktijk blijkt dat het onverkoopbare aandeel hiervan soms oploopt tot wel 40%. Een groot aandeel van de knollen blijkt te klein, te groot, onregelmatig van vorm of te zwaar beschadigd bij het rooien zodat ze niet meer verkoopbaar zijn. Al dit onverkoopbaar product vormt een grote hoop afval voor de bedrijven en een aanzienlijk voedselverlies voor de maatschappij. Deze reststromen bieden echter een groot potentieel voor de agrovoedingsindustrie. Het gaat namelijk over reststromen die wat betreft kwaliteit en voedzaamheid niet onderdoen voor de knollen die op de verse markt worden aangeboden. De bataattelers zijn dan ook vragende partij om het potentieel van deze reststromen in kaart te brengen en op korte termijn ook te benutten. Als voornaamste doelstelling van het project willen we het potentieel van deze reststromen in kaart brengen, geïnteresseerde voedingsbedrijven selecteren voor het ontwikkelen van innovatieve producten met lokale bataat en concrete samenwerkingen initiëren en ondersteunen in de opstart.


Valorisation of local sweet potato residue streams

In Belgium it is possible to successfully grow sweet potato crops with impressive gross yields of 40 to 50 tons per hectare. However, in practice, it turns out that up to 40% of this yield can be unsellable. A large portion of the tubers is too small, too large, irregularly shaped, or too heavily damaged during harvesting, making them unsellable. However, these waste streams offer great potential for the agro-food industry. These streams, in terms of quality and nutrition, are on par with the tubers offered on the fresh market. Sweet potato growers are therefore eager to map out and utilize the potential of these residual flows in the short term. The main objective of the project is to map the potential of these residual flows, select interested food companies to develop innovative products with local sweet potatoes, and initiate and support concrete collaborations in the startup phase.

Logo EU Plattelandsontwikkeling

VALOBAT is een onderzoeksproject van het onderzoekscentrum AgroFoodNature.

Projectcoördinator HOGENT

Melissa Camerlinck, Evelien Van Bavegem

Projectcoördinator

Viaverda vzw

Looptijd

01/04/2024 - 31/03/2026

Financier

Vlaamse regering - departementen (ministrieel initiatief)

Programma financier

Departement Landbouw en Visserij

Partners

Bart T'Seyen

Biologische Tuinderij de Waog BV

Bioop (Biolandbouw opwijk)

De Aardappelhoeve

Kristof Moyaert

Magnus

Viaverda vzw