Foto Cannabisness: Opschalen van teelt en verwerking van hennep voor textieltoepassingen in de biobased economy

Cannabisness.

C

Cannabisness.

Cannabisness: Opschalen van teelt en verwerking van hennep voor textieltoepassingen in de biobased economy

Dit project wil de Vlaamse landbouw- en textielsector de nodige concrete handvatten en richtlijnen verschaffen om een gerichte hennepteelt en verwerking tot kwalitatieve textielproducten mogelijk te maken op industriële schaal en de verschillende schakels in de keten op elkaar afstemmen. 

De herintroductie van hennep als multifunctioneel, ecologisch, duurzaam gewas is wereldwijd in opmars. In Europa is de hennepindustrie sterk gericht op het telen van hennep voor ‘laagwaardige’ korte hennepvezels, maar hennepteelt gericht op het bekomen van lange vezels, verwerkbaar in hoogwaardige textieltoepassingen, zou economisch gezien meer perspectieven kunnen bieden aan de telers. Een kwaliteitsvolle hennepteelt voor textieltoepassingen komt bovendien tegemoet aan de vraag van de Vlaamse textielsector naar natuurlijke vezels afkomstig van lokale, traceerbare en duurzame teelt en verwerking. Het gebrek aan kennis omtrent de opschaalbaarheid van hennepteelt en verwerking tot textielproduct staat de introductie van hennepteelt voor textielvezel in Vlaanderen en Europa echter (nog) in de weg.

Dit project wil de Vlaamse landbouw- en textielsector de nodige concrete handvatten en richtlijnen verschaffen om een gerichte hennepteelt en verwerking tot kwalitatieve textielproducten mogelijk te maken op industriële schaal en de verschillende schakels in de keten op elkaar afstemmen. Op die manier beoogt het project de productie en het gebruik van henneptextieltoepassingen te realiseren als onderdeel van een lokale ‘bio-based economy’. Daarnaast zal ook de eindconsument geïnformeerd worden over de duurzaamheidsaccenten van dit gewas en zijn toepassingen.

Meer weten? Bekijk dan dit filmpje.

Dit project is een vervolgproject op Eigen Kweek

Cannabisness is een onderzoeksproject van het onderzoekscentrum AgroFoodNature en FTILab+.

Projectcoördinator

Alexandra De Raeve

Copromotoren

Veronique Troch, Simona Vasile, Joos Latré

Projectmedewerkers

Frank Godefroidt, Sofie Vermeire, Katrien Vandepitte, Wouter Van der Borght

Looptijd

01/01/2020 - 31/12/2022

Financier

HOGENT

Programma financier

PWO-projecten multidisciplinair