Foto Huiswerkbegeleiding en gezinsondersteuning

Huiswerkbegeleiding en gezinsondersteuning

H

Huiswerkbegeleiding en gezinsondersteuning

Huiswerkbegeleiding en gezinsondersteuning

Het onderzoekscentrum EQUALITY ResearchCollective en Expoo, het expertisecentrum voor Opvoedings- en gezinsondersteuning, werkten samen aan een praktijkbeschrijving rond huiswerkbegeleiding. Hiermee willen ze inspiratie en ondersteuning bieden aan organisaties die willen starten of bezig zijn met de buitenschoolse begeleiding van de schoolloopbaan van kinderen.

In Vlaanderen en Brussel bestaat er een grote diversiteit aan initiatieven die studie- en gezinsondersteuning bieden. Veel Huizen van het Kind bouwen dit aanbod uit.

EQUALITY ResearchCollective en EXPOO sloegen de handen in elkaar om samen een praktijkbeschrijving te maken van dit aanbod. Medewerkers van een 25- tal projecten werden samengebracht om in gesprek te gaan over hoe de projecten hun studie- en gezinsondersteuning uitwerkten, voor wie en met wie ze dit doen. Er werd daarbij vooral gefocust op de samenwerking met scholen en ouders en op de manier waarop ze zich organiseerden. Deze bevindingen werden nadien voorgelegd aan een expertentafel.

Het eindresultaat is een gedetailleerde beschrijving van de werking van de initiatieven, een identificatie van gemeenschappelijke processen en werkzame factoren en reflecties op een aantal knelpunten.

Je kan de hele praktijkbeschrijving hier consulteren: 'Praktijkbeschrijving - Huiswerkbegeleiding: een variëteit aan praktijken op het snijvlak van Onderwijs en Welzijn'.

Foto: kunstwerk van Letterknecht aan de Franse Vaart in Gent naar aanleiding van Black Lives Matter.

Huiswerkbegeleiding en gezinsondersteuning is een onderzoeksproject van het onderzoekscentrum Equality ResearchCollective

Projectcoördinator

Katrien De Maegd

Projectcoördinator (extern)

Expoo, Nele Travers

Projectmedewerkers

Agnès Biltris

Looptijd

01/10/2020 - 30/06/2021

Financier

Privé