Dit project wil de aanpak van klauwproblemen op de Vlaamse melkveebedrijven sterk verbeteren: zowel de curatieve behandeling van manke koeien als periodieke preventieve klauwverzorging.
Deze verbetering wordt bereikt op verschillende niveaus:
• De ontwikkeling van een zelflerende beeldverwerkingssoftware om de (onzichtbare) probleemzones of klauwletsels te lokaliseren bij manke (of zelfs nog niet manke) koeien op basis van thermale beelden.
• Een grondige evaluatie en bijsturing van de preventieve klauwverzorging met het oog op het verkrijgen van een ideale drukverdeling binnen de klauw en de ideale zooldikte. Deze evaluatie wordt grotendeels ondersteund door het inzetten van innovatieve hightech technieken zoals een RSscan drukmat en een ultrasoon scanner.
• Tenslotte zullen er ook nog objectieve testen van klauwbadmiddelen met een sterke focus op Mortellaro uitgevoerd worden en zal alle informatie gebundeld en verspreid worden via een kenniscentrum.
In this project we research whether the methodology currently used for claw trimming is still efficient. Besides, research will be done to examine whether innovative tools like heat cameras can bring an additive value to detect claw lesions. We also examine the use of different desinfectants to be used in claw baths.
Claw-Care is een onderzoeksproject van het onderzoekscentrum 360° Zorg en Welzijn.
Annelies Van Nuffel
Universiteit Gent
Désirée Maryns
01/01/2020 - 31/12/2023
VLAIO (voormalig IWT)
IWT /VLAIO - Landbouwtrajecten
Autonoom Provinciebedrijf Hooibeekhoeve
Inagro
Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek
Universiteit Gent