Vlaanderen heeft het grootste ruimtebeslag van Europa. De Vlaamse overheid heeft in het kader van haar transitiebeleid het basisprincipe van ruimteneutraliteit tegen 2040 vooropgesteld. Doelstelling is om tegen 2040 de bijkomende ruimtelijke impact van onze moderne samenleving terug te dringen tot een situatie van ruimteneutraliteit, dus tot een stand-still van het bijkomend ruimtebeslag (de zogenaamde betonstop).
Vanaf 2018 zet de Hogeschool Gent haar middelen voor praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek gericht in op projecten die passen binnen de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN. De Vakgroep Vastgoed levert hieraan een bijdrage door concrete invulling te geven aan de SDG 15, met name het stoppen van landdegradatie. In dit praktijkgericht onderzoek wordt een analyse gemaakt van de knelpunten van de huidige instrumenten in het grond-en pandenbeleid en een onderzoek verricht naar mogelijke andere instrumenten. Daarbij worden voorbeelden uit het buitenland geanalyseerd en vergeleken met de Vlaamse context. Met dit onderzoek wil Hogent een academische bijdrage leveren tot het actuele, publieke debat en de Vlaamse overheid inspiratie en ondersteuning bieden in het bewerkstellingen van de zogenaamde ‘betonstop’ of ‘bouwshift’.
Onderzoeksvragen in dit project zijn:
Operationalisering van de afbouw van ruimteconsumptie tot ruimteneutraliteit in Vlaanderen is een onderzoeksproject van het onderzoekscentrum Duurzaam Ruimtegebruik en Mobiliteit.
16/04/2018 - 15/04/2023
HOGENT
Middelen onderzoekscentrum, facultaire middelen