Het aanvoelen van textiel, vaak de touché van een stof genoemd, is een cruciaal element bij de aankoop van een textielproduct. Tot nu toe gebruiken Vlaamse bedrijven vooral subjectieve meetmethoden (bv. testpanel) om een idee te krijgen van de touché omdat objectieve methoden vaak complex en traag zijn. Bovendien vereisen deze een hoge graad van expertise bij de operator en zijn de correlaties met de bevindingen van de testpanels vaak niet goed. Onder andere door de hogere eisen van klanten, globalisering, concurrentie met lagelonenlanden en toename van allergieën en huidaandoeningen winnen eenvoudige, objectieve en snelle evaluatiemethoden echter aan belang. Voor producenten en onderzoekers wordt het daardoor steeds belangrijker om te kunnen meten en voorspellen welke eigenschappen van het textiel de meest aangename touché geven voor de eindgebruiker. Ze willen hun innovaties meer wetenschappelijk kunnen onderbouwen, om te komen tot een beter comfort voor de consument.
TOUCHÉ! richt zich tot drie belangrijke sectoren voor Vlaanderen: de textielsector, de confectiesector en design) en de producenten van chemicaliën (textielverzachters, detergenten en appreermiddelen). Een secundaire doelgroep zijn de textielverzorgingsbedrijven (bv. droogkuis, wasserijen, linnenverhuurders).
TOUCHE is een onderzoeksproject van het onderzoekscentrum FTILab+
Lieva Van Langenhove (UGent)
Frank Deruyck, Myréne Vanderhoeven, Frank Godefroidt
1/01/2015 - 31/12/2016
EU
ERANET CORNET
Universiteit Gent, Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur, Vakgroep Materialen, Textiel en Chemische Proceskunde
Hohenstein Institur für Textilinnovation GmbH
Forschungs-kuratorium Textile e.V.