Veldbonen foto website

Veldbonen.

V

Veldbonen.

Veldbonen, van veld tot voer

Het tekort aan geconcentreerde eiwitbronnen voor de veehouderij maakt dat Vlaanderen nog te veel afhangt van de invoer van overzeese soja om het binnenlandse vee te voeden. Lokaal geteelde eiwithoudende gewassen bieden een alternatief, maar hun toepassingen zijn tot op heden nog onvoldoende gekend. Dit project onderzoekt hoe vraag en aanbod van lokaal geteelde veldbonen beter op elkaar kunnen worden afgestemd.
Veldbonen kunnen hoge eiwitopbrengsten opleveren en gedijen goed onder de Vlaamse klimaatomstandigheden. Ook op economisch vlak is dit een veelbelovende teelt. Toch is het areaal veldbonen in Vlaanderen vandaag nog beperkt.
Het ‘Van Veld tot Voer’-project onderzoekt hoe de Vlaamse zelfvoorzieningsgraad voor eiwithoudende producten in de (melk)veehouderij kan worden verhoogd. Er wordt onderzocht hoe vraag en aanbod van lokaal geteelde veldbonen beter op elkaar kunnen worden afgestemd, om zo de opschaling en ontwikkeling van de keten te stimuleren. Bestaande knelpunten worden aangepakt en samenwerkingsverbanden tussen akkerbouwers en veehouders worden gestimuleerd. Op die manier wordt onderzocht of veldbonen de geïmporteerde soja in het veevoeder (gedeeltelijk) kunnen vervangen, en of dit leidt tot een toename in het areaal veldbonen.


Field beans, from field to feed

A shortage of locally-produced concentrated protein sources for livestock farming means that Flanders depends on the import of overseas soya to feed its domestic livestock. Locally cultivated protein crops offer an alternative, but their applications are still insufficiently known. This project investigates how supply and demand of locally grown field beans can be matched.
Field beans have high protein yields, thrive in Flemish climate conditions and it is an economically promising crop. Nevertheless, the acreage of field beans in Flanders is still limited.
The 'From Field to Feed' project investigates how the Flemish self-sufficiency level for protein products in the (dairy) livestock sector can be increased. It examines how supply and demand of locally grown field beans can be better matched to stimulate upscaling and further development of the chain. Existing bottlenecks will be addressed and partnerships between arable and livestock farmers will be encouraged. This way, we investigate whether field beans can (partially) replace imported soy in cattle feed, and whether this will lead to an increase in the acreage of field beans.

Veldbonen logo website

Veldbonen is een onderzoeksproject van het onderzoekscentrum AgroFoodNature.

Projectcoördinator

Joos Latré

Projectcoördinator (extern)

Provinciaal Instituut voor Biotechnisch Onderwijs

Projectmedewerker

Valérie Claeys

Looptijd

01/03/2022 - 29/02/2024

Financier

Vlaamse regering - departementen (ministrieel initiatief)

Programma financier

Financiering nog te bepalen

Externe organisaties

Autonoom Provinciebedrijf Hooibeekhoeve

Boerenbond

INAGRO

Luc Salens

Luc Schouterden

Mathieu Steensels

Proef- en Vormingscentrum voor de Landbouw

Provinciaal Instituut voor Biotechnisch Onderwijs

Wouter Saelens