Foto Home

DIVERSICROP.

D

DIVERSICROP.

Harnessing the potential of underutilized crops to promote sustainable food production

Met een snel groeiende bevolking en binnen de context van agroklimatologische veranderingen is er een toenemende vraag naar duurzame productie van voedzaam voedsel. In Europa worden veel voedingsrijke voedingsmiddelen niet op grote schaal verbouwd en geconsumeerd, ondanks hun geschiktheid voor het Europese klimaat en milieu en hun levensvatbaarheid voor duurzame productie met lagere inputs. Onderbenutte gewassen die stressbestendig zijn, zoals rogge en peulvruchten, hebben het potentieel om belangrijke voedingsstoffen te leveren en diëten en het risico op voedingsgerelateerde ziekten te verbeteren. Dergelijke gewassen worden al lange tijd verbouwd op het hele continent en maken deel uit van de nationale, historische voedselidentiteit van verschillende Europese landen. DIVERSICROP pakt deze uitdagingen aan door middel van een innovatieve, sectoroverschrijdende en multidisciplinaire aanpak door de diepgaande geschiedenis van onderbenutte gewassen in Europa te analyseren, inzicht te krijgen in de genetische diversiteit en de aanpassing van germplasma van gewassen aan klimaatverandering, de huidige regionale trends in de consumptie van voedingsmiddelen te analyseren en door nationale en EU-beleidsmakers en belangrijke belanghebbenden erbij te betrekken om de productie van diverse gewassen nieuw leven in te blazen en de impact van Europa's duurzame landbouw te maximaliseren. DIVERSICROP is gericht op het harmoniseren van gefragmenteerde gegevens en het ontwikkelen van strategieën voor de duurzame teelt van doelgewassen, waarbij een balans wordt gevonden tussen duurzaamheid van de landbouw en voedingswaarde voor de mens. DIVERSICROP brengt een vakkundig en interdisciplinair netwerk samen om klimaat- en milieugegevens te identificeren.

Meer info

Harnessing the potential of underutilized crops to promote sustainable food production

With population growing rapidly and within the context of agro-climatic changes, there is an increased demand to sustainably produce nutritious food. In Europe, many nutrient-dense foods are not widely grown and consumed, despite their suitability to European climates and environments, and viability for sustainable production with lower inputs. Underutilised crops that are stress resilient such as rye and legumes, have the potential to supply key nutrients and improve diets and risk of diet-related diseases. Such crops have a long history of cultivation across the continent and are part of the national historic food identity of different European countries yet are underutilised due to several complex reasons. DIVERSICROP addresses these challenges using an innovative, cross-sectoral and multidisciplinary approach by analysing the deep history of underutilised crops in Europe, understanding the genetic diversity and adaptation to climate change of crop germplasm, analysing current regional trends in the consumption of food products and by involving national and EU policymakers and key stakeholders to revive diverse crop production and maximise the impact of Europe’s agricultural sustainability. DIVERSICROP aims to harmonise fragmented data and develop strategies for the sustainable cultivation of target crops, striking a balance between agricultural sustainability and human nutritional value. DIVERSICROP brings together a skilled and interdisciplinary network to identify climate-resilient crop lines, and potential nutritional and health benefits of their consumption to rethink our food systems. DIVERSICROP will strengthen the Farm to Fork and the Biodiversity strategies under the European Green Deal to contribute to achieving the UN Sustainable Development Goals.

More info

COST Action DIVERSICROP is een onderzoeksproject van het onderzoekscentrum AgroFoodNature.

Projectcoördinator HOGENT

Evelien Van Bavegem

Looptijd

17/10/2023 - 16/10/2027

Financier

Internationale samenwerking buiten EU