Foto BUSaanZET - Vertaling van busdiensten naar Mobility-as-a-Service platformen

BUSaanZET.

B

BUSaanZET.

BUSaanZET - Vertaling van busdiensten naar Mobility-as-a-Service platformen

 

 

Mobility-As-A-Service (MaaS) is een nieuw mobiliteitsconcept waarbij reizigers niet langer zelf hun vervoersmiddelen bezitten, maar overal en op verzoek toegang krijgen tot een gevarieerd mobiliteitspakket, aangeboden door de interface van één mobiliteitsregisseur.

De interface is vaak opgebouwd vanuit een multimodale routeplanner die de mogelijkheden toont om met gebruik van meerdere vervoersmiddelen op de gewenste bestemming te komen. Daarna kan de gebruiker volgens de gekozen route een vervoersmiddel boeken en tickets kopen op datzelfde platform.

Voor Vlaams autobus- en autocarbedrijven bleek het niet evident te zijn om de sprong te wagen naar een MaaS-applicatie, ondanks hun grote troeven wat betreft collectief transport. Met dit project reikten we busbedrijven enkele handvaten aan om in een MaaS-verhaal te stappen door nieuwe of bestaande vervoersdiensten binnen dergelijk platform te integreren.

Aan de hand van desk research, drie praktijktesten en stakeholder meetings in zowel binnen- als buitenland ontwikkelde team BUSaanZET een eigen visie en aanpak om met de huidige mobiliteitsevolutie aan de slag te gaan en toe te passen op de activiteiten van autobus en autocar.

Bekijk de projectresultaten hier!

BUSaanZET is een onderzoeksproject van het onderzoekscentrum Duurzaam Ruimtegebruik en Mobiliteit.

 

Projectcoƶrdinator

Storme Tom

Projectmedewerkers

Lore Vandemaele

Looptijd

1/10/2018 - 31/01/2021

Financier

VLAIO

Programma financier

TETRA

Externe organisaties

Instituut voor de autoCar & de autoBus (ICB-instituut)