BUSaanZET foto website

BUSaanZET.

B

BUSaanZET.

Vertaling van busdiensten naar Mobility-as-a-Service platformen

Mobility-As-A-Service (MaaS) is een nieuw mobiliteitsconcept waarbij reizigers niet langer zelf hun vervoersmiddelen bezitten, maar overal en op verzoek toegang krijgen tot een gevarieerd mobiliteitspakket, aangeboden door de interface van één mobiliteitsregisseur.
De interface is vaak opgebouwd vanuit een multimodale routeplanner die de mogelijkheden toont om met gebruik van meerdere vervoersmiddelen op de gewenste bestemming te komen. Daarna kan de gebruiker volgens de gekozen route een vervoersmiddel boeken en tickets kopen op datzelfde platform.
Voor Vlaamse autobus- en autocarbedrijven bleek het niet evident te zijn om de sprong te wagen naar een MaaS-applicatie, ondanks hun grote troeven wat betreft collectief transport. Met dit project reikten we busbedrijven enkele handvaten aan om in een MaaS-verhaal te stappen door nieuwe of bestaande vervoersdiensten binnen dergelijk platform te integreren.
Aan de hand van desk research, drie praktijktesten en stakeholder meetings in zowel binnen- als buitenland ontwikkelde team BUSaanZET een eigen visie en aanpak om met de huidige mobiliteitsevolutie aan de slag te gaan en toe te passen op de activiteiten van autobus en autocar.

Bekijk de projectresultaten op:
https://www.busaanzet.be/projectresultaten/

Meer info

Integrating bus services in Mobility-as-a-Service platforms

BUSaanZET studied how Flemish private bus operators can and should integrate their services in Mobility-as-a-Service platforms, to work towards more sustainable and efficient mobility solutions in Flanders. Collaboration between stakeholders was key. Specific goals were (i) to generate new knowledge, (ii) to valorize knowledge by organizing at least three proofs-of-concept, and (iii) to transfer relevant knowledge to all bus companies in Flanders.

More info

BUSaanZET is een onderzoeksproject van het onderzoekscentrum Duurzaam Ruimtegebruik en Mobiliteit.

Projectcoördinator HOGENT

Tom Storme

Looptijd

01/10/2018 - 31/01/2021

Financier

VLAIO (voormalig IWT)

Programma financier

TETRA

Partners

Instituut voor de autoCar en de autoBus - Institut pour l'autoCar et l'autoBus